Hva er en uavhengig tapper?

To Whisky Tønner

Hvorfor satser Cadus på uavhengige tapper? Og, hva er en uavhengig tapper? 

Det korte svaret er smak, unikprofil, begrenset tilgjengelighet og samlebarhet. Les mer om det her.  

En uavhengig tapper, kalt independant bottler eller IB på engelsk, er et firma som kjøper opp enkelttønner av whisky fra mer eller mindre kjente destillerier. Disse tappes på flasker og selges under et eget merkevare. Ofte i svært begrensede mengder. I de fleste tilfeller kommer destillerinavnet, altså produsenten frem, men ikke alltid. Disse forblir hemmelige, og man kan finne flasker som for eksempel selges som «from a secret Speyside». Fordelene med whisky fra uavhengige tappere er mange, og Cadus ønsker å gjøre disse tilgengelig for det norske markedet i større omfang enn tidligere.

Smak. Hver uavhengig tapping er unik, siden den kommer fra et enkelt fat whisky som har blitt lagret i et bestemt antall år, i et bestemt fat og under spesifikke forhold. Som et resultat tilbyr uavhengige tappinger ofte unike smaksprofiler som skiller seg fra standarduttrykkene som vanligvis tilbys av destilleriet.

Unik profil. En flaske whisky fra en uavhengig tapper selges som regel med en høyere alkoholprosent, eller med en annen type fatlagring som man som regel finner i standardtapningene. Destillerikarakter er alltid til stede, men uavhengige tappere tilbyr whiskyer med helt unike karakter og profiler. Ofte er disse tapningene mer intenst og komplekst i smaken. Dette gjelder spesielt for destillerier som ikke har et bredt spekter av offisielle utgivelser.

Begrenset tilgjengelighet. Uavhengige tappinger slippes ofte i små partier og har begrenset tilgjengelighet, noe som gjør dem svært ettertraktet av samlere og entusiaster. Et enkelt fat rommer fra 45 til 500 liter whisky, noe som kan gi alt fra 60 til 700 flasker whisky. Som oftest finner vi tapninger som kun finnes i 250-300 flasker. Det vil si, kjøper du en flaske, er du en av kun for eksempel 300 mennesker i hele verden som eier nettopp denne whiskyen. Det gir en veldig eksklusivitet.     

Samlerbarhet. Uavhengige tappinger er ofte svært samlebare på grunn av deres unike smaker, begrensede tilgjengelighet og sjeldenhet. Som et resultat kan de være en god investering for de som ønsker å bygge en samling av sjeldne og unike whiskyer.

Cadus jobber kontinuerlig med å finne noen av de beste uavhengige tappere av Skotsk whisky, og introdusere disse til det norske markedet. Se våre produkter for et utvalg av kvalitetswhiskyer, eller ta kontakt med oss for mer informasjon om disse.

Facebook
Twitter
LinkedIn